Čo by mal každý vedieť

23.07.2013 16:06

Základné zásady zberu liečivých byliniek :

Liečivé bylinky zbierame zásadne za suchého počasia. Doba zberu je u rôznych byliniek odlišná. Napríklad bylinky s éterickými olejmi, napríklad ľubovník bodkovaný alebo materinu dúšku a pod. zbierame hneď zrána, pretože počas dňa sa časť silíc odparí. Naopak žihľavu zbierame až popoludní a to na slnečnom stanovišti, pretože ona kumuluje dusičnany a tie slniečko počas dňa pomaly z nej vyťahuje. U žihľavy platí, že najkvalitnejšia je tá jarná, ktorú zbierame do konca mája. Hovorí sa, že 15. mája, keď má meniny Žofia má najväčšiu silu. Na špecifika zberu jednotlivých byliniek je vhodné dopredu sa informovať.

Natrhané bylinky zásadne nedávame do igelitových tašiek. Najlepšie na zber sú košíky alebo papierové obaly. Bylinky sú rôzne odolné proti zapareniu. Napríklad brezový list je veľmi náchylný na zaparenie, preto ho treba dať čím skôr sušiť. Naopak dubová kôra má sklon zapareniu minimálny.

Mnoho byliniek majú schopnosť kumulovať zo zeme či ovzdušia rôzne nežiaduce látky. Preto zbierame len v relatívne čistých areáloch, ktoré sú dostatočne vzdialené od frekventovaných komunikácii.

Bylinky, zbierané pre kvet zbierame zásadne krátko po rozkvitnutí. Rastliny, zbierané pre korene, zbierame na jar alebo na jeseň.

Sušenie liečivých rastlín :

Najlepšou formou sušenia je sušenie umelým teplom, pri teplote 35 - 40 stupňov C. Pokiaľ tieto možnosti nemáme, sušíme bylinky v tieni v dobre vetranej miestnosti. Môžeme ich rozvešať na šnúry, prípadne na rôzne dierkované konštrukcie. Tenká vrstva rastlín sa suší najlepšie. Počas sušenia bylinky niekoľkokrát obrátime. Kvety, listy a vňať sušíme celé, korene obvykle rozkrojíme na menšie časti a kôru upravíme na menšie kúsky. Rezanie byliniek robíme až po usušení, pretože pri úprave v čerstvom stave dochádza k nadmernej oxidácii materiálu a tým k poklesu množstva obsahu liečivých látok.

Uskladnenie :

Pokiaľ chceme liečivé bylinky uskladniť iba pre domácu potrebu, najvhodnejší spôsob je dať ich do nádob, ktoré môžeme hermeticky uzavrieť.

Uskladňujeme ich v suchu.

Jemné kvetné bylinky majú pri dobrom uskladnení životnosť        1 - 2 roky    ( napr. divozel)

Vňaťové bylinky s éterickými olejmi                                              2 roky    ( napr. materina dúška)

Vňaťové bylinky nevoňavé                                                           3 roky    ( napr. žihľava)

Vňaťové bylinky tvrdé, korene a kôry                            4 -5 rokov  ( napr. dubová kôra, praslička, koreň čakanky)