Sezóna hrášku začala, je výborný na nervy aj ako zdroj energie

07.07.2014 13:59

Hrášok je strukovina so sladkastou chuťou. Zelené guľôčky obsahujú veľa dôležitých látok. Je výborným zdrojom C vitamínu a vitamínov skupiny B – B1, B2, B6, niacínu a kyseliny listovej. Obsahuje tiež vitamín A, E, horčík, zinok a železo. 70 % čerstvého hrášku tvorí voda. Obsahuje vlákninu, sacharidy, vápnik, fosfor a draslík. Vďaka svojmu zloženiu prospieva srdcu a nervovej sústave. Odporúča sa pri zlej nálade, depresii, podráždenosti, či nespavosti. Je výborný pre zrak, dokonca omladzuje a regeneruje. Podporuje imunitu, zlepšuje kvalitu vlasov a nechtov.

Energia aj vitalita

Užitočný je pre deti v období rastu a vývoja, pre športovcov a ako dôležitý zdroj ľahšie stráviteľných bielkovín pre vegetariánov. Hrach nasýti a dodá energiu. Veľmi výživný je čerstvý hrach, vtedy si ho treba dopriať najviac, varený, mrazený aj sterilizovaný stráca vzácne látky. V kuchyni ho môžeme využiť v rôznych formách.