Púpava lekárska

02.05.2016 20:10

Je to jedna z najrozšírenejších byliniek, aká existuje. Na jar sú jej plné lúky .Pozná je snáď každý, ale nie každý vie o jej silných liečivých účinkoch. Je to horká bylinka určená na liečbu vnútorných orgánov.

Zbierame koreň, listy i žlté hlávky na čistých miestach, ktoré neležia blízko cesty. Má vysoký obsah vitamínov ( A, C, D, E, skupiny B, K ) a minerálov ( draslík, vápnik, sodík, železo, fosfor, síru,meď a mangán ). Z detoxikačného hľadiska má výborné uplatnenia najmä koreň – čistí krv, obličky, podporuje trávenie a činnosť pankreasu, pôsobí na tvorbu žaludočných kyselín a zlepšuje  funkciu žlčníka a pečene. Využíva sa ako podporný prostriedok pri anémii. Pôsobi proti zápalom močových ciest a proti obličkovým kameňom, Zvyšuje vylúčovanie žlče. Osvedčila sa pri liečbe cukrovky ( v období kvitnutia doporučujeme cukrovkárom denne vycmúľať niekoľko stoniek púpavy ), reume, znižuje krvný tlak a cholesterol. Mlieko vylúčované z púpavových stoniek je osvedčený liek na bradavice. Silnejší odvar z hociktorej časti rastliny sa môže použiť ako pleťová voda na pehy aj ako voda na vlasy.

Čaj z lístkov :

pripravujeme ho bežným spôsobom, necháme ho luhovať 15 minút a pijeme 3x denne.

Čerstvé listky môžeme konzumovať ako súčasť šalátov, obsahujú C vitamín alebo ich uvaríme.

Čaj z koreňov :

Jednu vrchovatú lyžičku koreňa sa dá na noc do ¼ litra studenej vody, na druhý deň necháme zovrieť a scedíme. Vypijeme po dúškoch pol hodinu pred raňajkami a po nich.

Čaj z púpavy pôsobí na rakovinové bunky tak silno, že už po 2 dňoch sa začínajú rozpadať.

Nemá žiadne škodlivé účinky na zdravé bunky.

Koreň púpavy je pri ničení rakovinových bunie účinnejší ako chemoterapia.  Výskum robia na kanadskej Univerzite vo Windsore. Užíva sa niekoľko mesiacov.

Tinktúra :

čerstvé púpavové listky a žihľavu v pomere 1:1 rozmixujeme v ½ liehu a necháme 14 dni macerovať. Každý deň premiešame. Nakoniec precedíme a užívame 3 x denne po lyžičke nalačno  na zlepšenie činnosti tráviacich orgánov.

Púpava dokáže odstrániť nadmerné tekutiny vyvolávajúce opuchy členkov a lýtok.

Je šťastím, že aj prírodná medicína dokáže liečiť.