Nedajte zápalom šancu
Zápalové procesy v tele môžu nebezpečne ohrozovať vaše zdravie. Často môže byť zápal skrytý a vy o ňom nemusíte ani len tušiť. Ak ste stále unavení, máte problémy s pleťou alebo trávením, môže za tým stáť práve zápalové ložisko dobré schované vo vašom tele. Zlepšiť váš stav, ako aj predchádzať vzniku nebezpečných zápalov v organizme, môže napomôcť aj konzumácia vhodných potravín. Ktoré sú tie pravé ?
Čerešňová šťava :
Na základe výsledkov výskumu, sú práve čerešne, resp. extrakt z nich jedným z najúčinnejších bojovníkov proti zápalom v tele. Zistilo sa, že čerešňový extrakt je pri tíšení zápalu až 10 krát účinnejší než aspirín. Podľa výskumníkov stačia dve lyžičky čerešňovej šťavy denne.
Zeler je tiež protizápalový hráč :
Vysokou protizápalovou aktivitou je v odborných kruhoch známy aj zeler či zelerové semienka. V tejto zelenine sa totiž nachádza až 20 látok, ktoré majú protizápalové schopnosti. Preto by ste si mali zeler dopriať čo najčastejšie. Zelerové semienka môžeme používať ako koreninu.
Omega-3 mastné kyseliny sú veľmi cenné :
A to najmä v boji proti spomínanému problému. Sú zastúpené v rastlinných olejoch a morských produktoch. Vhodné sú ryby zo studených vôd a to – losos, makrela, sardinka, tuniak, pstruh, sleď, haring ... Sú aj zdrojom komplexných proteínov obsahujúcich vo vhodnom pomere všetky esenciálne aminokyseliny a minerály a to jód, vápnik, fosfor, železo a selén.
Z olejov je vhodný ľanový a repkový olej, ľanové a slnečnicové semienka, vlašské orechy a tiež konzumujme vajíčka a rastlinné tuky.
Potraviny, ktoré sú zdrojom antioxidantov :
Jednu z hlavných úloh pri zápale hrá oxidačný stres. V strave sú preto odporúčané potraviny, ktoré sú zdrojom antioxidantov.
Tzv. protizápalová strava môže prispieť k prevencii chorôb, respektíve mala by napomáhať ako podporná terapia pri niektorých chronických degeneratívnych ochoreniach ako sú ischemická choroba srdca, hypertenzia, arteroskleróza,, diabetes 2. typu, obezita, osteoporóza, niektoré onkologické ochorenia a mnoho ďalších ochorení, ktoré sú spojené s chronickým zápalom.
Hoci je námahou zaobstarať si uvedené potraviny , vráti sa vám to niekoľko násobne vo forme z d r a v i a. Tieto potraviny nemajú žiadne vedľajšie účinky, ako lieky. Uprednostňujme potraviny domácej produkcie a riaďme sa sezónnosťou.
Zápaly v tele môžu spôsobiť :
- reumu
- arterosklerozu
- alergie
- ekzémy
- astmu
- tráviace problémy
- problémy so stolicou
- problémy s pleťou, vyrážky a pod.