Nedajte zápalom šancu

09.07.2014 22:15

Zápalové procesy v tele môžu nebezpečne ohrozovať vaše zdravie. Často môže byť zápal skrytý a vy o ňom nemusíte ani len tušiť. Ak ste stále unavení, máte problémy s pleťou alebo trávením, môže za tým stáť práve zápalové ložisko dobré schované vo vašom tele. Zlepšiť váš stav, ako aj predchádzať vzniku nebezpečných zápalov v organizme, môže napomôcť aj konzumácia vhodných potravín. Ktoré sú tie pravé ?

Čerešňová šťava :

Na základe výsledkov výskumu, sú práve čerešne, resp. extrakt z nich jedným z najúčinnejších bojovníkov proti zápalom v tele. Zistilo sa, že čerešňový extrakt je pri tíšení zápalu až 10 krát účinnejší než aspirín. Podľa výskumníkov stačia dve lyžičky čerešňovej šťavy denne.

Zeler je tiež protizápalový hráč :

Vysokou protizápalovou aktivitou je v odborných kruhoch známy aj zeler či zelerové semienka. V tejto zelenine sa totiž nachádza až 20 látok, ktoré majú protizápalové schopnosti. Preto by ste si mali zeler dopriať čo najčastejšie. Zelerové semienka môžeme používať ako koreninu.

Omega-3 mastné kyseliny sú veľmi cenné :

A to najmä v boji proti spomínanému problému. Sú zastúpené v rastlinných olejoch a morských produktoch. Vhodné sú ryby zo studených vôd a to – losos, makrela, sardinka, tuniak, pstruh, sleď, haring ... Sú aj zdrojom komplexných proteínov obsahujúcich vo vhodnom pomere všetky esenciálne aminokyseliny a minerály a to jód, vápnik, fosfor, železo a selén.

Z olejov je vhodný ľanový a repkový olej, ľanové a slnečnicové semienka, vlašské orechy a tiež konzumujme vajíčka a rastlinné tuky.

Potraviny, ktoré sú zdrojom antioxidantov :

Jednu z hlavných úloh pri zápale hrá oxidačný stres. V strave sú preto odporúčané potraviny, ktoré sú zdrojom antioxidantov.

Tzv. protizápalová strava môže prispieť k prevencii chorôb, respektíve mala by napomáhať ako podporná terapia pri niektorých chronických degeneratívnych ochoreniach ako sú ischemická choroba srdca, hypertenzia, arteroskleróza,, diabetes 2. typu, obezita, osteoporóza, niektoré onkologické ochorenia a mnoho ďalších ochorení, ktoré sú spojené s chronickým zápalom.

Hoci je námahou zaobstarať si uvedené potraviny , vráti sa vám to niekoľko násobne vo forme z d r a v i a.  Tieto potraviny nemajú žiadne vedľajšie účinky, ako lieky. Uprednostňujme potraviny domácej produkcie a riaďme sa sezónnosťou.

Zápaly v tele môžu spôsobiť :

  • reumu
  • arterosklerozu
  • alergie
  • ekzémy
  • astmu
  • tráviace problémy
  • problémy so stolicou
  • problémy s pleťou, vyrážky a pod.