Kostihoj lekársky

08.07.2014 16:35

 

Kostihoj lekársky patrí v slovenskom ľudovom liečiteľstve k často používaným bylinám.   Už v 16. storočí objavili ľudoví liečitelia jeho terapeutické vlastnosti. V minulosti sa využíval ako súčasť rôznych mastí a obkladov na liečbu rán a rôznych kožných ochorení.

V starom liečiteľstve sa najviac osvedčil na liečenie rôznych chorôb koreň rastliny. Dnes už sa však využívajú aj stonky, listy a kvety kostihoja. Koreň sa vyrýva tenkým rýľom, dôkladne sa umyje a otrhá od zelených častí. Koreň sa potom suší buď na slnku alebo pod umelým teplom. Správne usušený koreň by mal byť tvrdý, na lome biely. Listy sa zbierajú v čase, keď kostihoj kvitne a sušia sa ukryté pred slnečným svetlom, na tmavom vzdušnom mieste.

Obsahové látky kostihoja

Ukázalo sa, že kostihoj je bohatý na prírodné látky, ktoré urýchľujú regeneráciu pokožky. Hlavnou takouto látkou je alkaloid alantoín. Ďalej obsahuje kostihoj aj veľké množstvo triesloviny a slizu. Ak z kostihoja využívate listy na čaj, nemali by ste ho piť dlhodobo. Listy môžu obsahovať pyrolizidínové alkaloidy, ktoré môžu poškodzovať pečeň. Pri dlhodobom užívaní môže poškodiť aj tráviaci trakt. Na vonkajšie použitie však môžete listy využívať aj dlhodobejšie. Kostihoj je bohatý aj na množstvo vitamínov a minerálov. Obsahuje najmä železo, horčík, fosfor, draslík, vápnik, jód, zinok a vitamíny A, C a B12.

Zdravotné výhody kostihoja

Táto zázračná rastlinka má protizápalové, upokojujúce a antibakteriálne účinky, podporuje vykašliavanie, funguje ako mierne sedatívum, ako analgetikum a  zastavuje krvácanie rán.  Niektoré štúdie dokázali aj pomoc kostihoja pri znižovaní cholesterolu. Dnes sa však vnútorné použitie kostihoja veľmi neodporúča. Ak už ho používate vnútorne, tak vo veľmi malých množstvách a nie dlhodobo.  

Vonkajšie použitie je bezrizikové

Najlepšie použitie má kostihoj zvonku tela. Používa sa na liečbu zápalov akéhokoľvek druhu. Často  sa využíva v kozmetickom priemysle, pretože pôsobí antibakteriálne na citlivú tínedžerskú pleť, ktorá je náchylná na tvorbu akné. Jeho účinky sa osvedčili napríklad aj pri výrobe rôznych gélov a mastičiek, ktoré sa používajú ako prvá pomoc pri bodnutí hmyzom. Kostihojové obklady sú vhodné pre ľudí, ktorí trpia rôznymi zápalovými opuchmi nôh a utlmujú aj bolesť, ktorá je spojená s artritídou. Táto čarovná rastlinka Vám pomôže aj so skorším odstránením nepekných modrín. Ešte v stredoveku sa liečitelia presvedčili o vynikajúcich účinkoch kostihoja pri hojení zlomenín, vstrebáva tiež opuchliny a podliatiny. Dokáže tiež zmierniť bolesti kĺbov, šliach a svalstva. Najmä ženy ho používajú na zábaly pri problémoch s kŕčovými žilami. Kostihojové listy sa osvedčili aj ako skvelý obklad na hnisavé vredy.

Kostihoj sa vo veľkej miere využíva v domácnostiach ako prvá pomoc pri ľahkých odreninách a ranách. Účinky bylinky sú veľmi silné, dokáže znížiť bolesť, na ranu pôsobí protiplesňovo a antibakteriálne, a teda pôsobí ako dezinfekčný prostriedok. Pri použití byliny na otvorenú ranu vždy zabezpečte, aby bola bylina poriadne umytá. Nečistoty na nej by sa totiž mohli preniesť na ranu.

Je kostihoj toxický?

Kostihoj obsahuje malé množstvo toxických alkaloidov, ktoré môžu nepriaznivo pôsobiť na pečeň. Najväčšia koncentrácia týchto alkaloidov je v koreni, staršie listy obsahujú tiež vyššie množstvo alkaloidov, mladé listy takmer žiadne. Snažte sa vyhnúť používaniu koreňa tejto rastliny, radšej použite mladé listy. Pri užívaní liečby kostihojom môžete mať vedľajšie účinky ako nezvyklú únavu, svrbenie, nevoľnosť, hnačku, zožltnutie kože alebo bielka oka a bolesť alebo opuch v pravej časti brucha.