Akou stravou si zabezpečíme dostatok železa ?

03.06.2014 13:54

 

Pri chudokrvnosti je vhodné prijímať stravu bohatú na :

- vitamíny : najmä vitamín C, ktorý dokázateľne podporuje vstrebávanie železa

- mäso : hovädzie, jahňacie,kuracie a pečeň

- dary mora : ustrice, mušle

- vajcia

- strukoviny : najmä hrach, šošovica, sója a fazuľa

- zelenina a ovocie : najmä sušené ovocie ( marhule, slivky, hrozienka ), červenú repu, papriku, paradajky, cibuľu, pór, špenát, kapustu, brokolicu, jahody,                                          jablká, broskyne, čerešne, hrušky, ostružiny, pomaranče, kivi, čierne ríbezle

- orechy

- tekvicu a sezam

- hnedé morské riasy

-pivovarské kvasnice

- pšeničné otruby, pšeno, pohánku, ovsené vločky

- kokos, mak

-niektoré bylinky a koreniny : hlavne echinacea, šípky, žihľava, púpava, pažitka, petržlenová vňať, kari korenie, horec